Επιλέγοντας το σωστό λίπασμα κήπου

2
λιπάσματα

Έχετε βρεθεί ποτέ στον διάδρομο λιπασμάτων στο τοπικό σας κέντρο κήπου, προσπαθώντας να αποφασίσετε τι είδους λίπασμα κήπου πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τα φυτά σας; Υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές που μπορεί γρήγορα να σας κατακλύσουν αν δεν ξέρετε τι να επιλέξετε. Το λάθος λίπασμα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Όχι μόνο το λάθος λίπασμα δεν θα μπορέσει να δώσει στο φυτό σας αυτό που χρειάζεται, αλλά θα μπορούσε να βλάψει το φυτό σας δημιουργώντας τοξικές ουσίες. Ας μιλάμε για το πώς να επιλέγετε το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά σας, κάθε φορά.

ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΗΠΟΥ;

Τα λιπάσματα είναι ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών για τα φυτά. Ίσως γνωρίζετε ότι το σώμα σας χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να είναι υγιές. Χρειάζεστε θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσετε, να αντικαταστήσετε τα παλιά ή τα κύτταρα, να θεραπεύσετε, να καταπολεμήσετε τις ασθένειες, να αφομοιώσετε τα τρόφιμα και πολλά άλλα. Τα φυτά είναι με τον ίδιο τρόπο. Χρειάζονται μια συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών για να παραμείνουν υγιείς. Τα φυτά θα χρησιμοποιήσουν τις ρίζες τους για να τραβήξουν τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Αν το έδαφος δεν έχει έναν τρόπο να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν βγάλει τα φυτά, το έδαφος τελικά θα εξαντληθεί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν συμβεί αυτό, τα φυτά σας θα αναπτύξουν τοξικότητα. Εάν είχατε ποτέ φυτά λαχανικών με κίτρινα φύλλα ή πέφτουν άνθη και φρούτα, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

χαρούμενος βάτραχος

Τα λιπάσματα κήπου μπορεί να είναι ευρεία ή μπορεί να είναι συγκεκριμένα. Μπορούν να προέρχονται από οργανικά υλικά ή συνθετικά. Πώς λοιπόν ξέρετε ποιο λίπασμα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε;

Θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα που παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα συγκεκριμένα φυτά σας. Το μπροστινό μέρος της σακούλας λιπασμάτων θα σας δώσει μια μεγάλη ιδέα για το εάν ένα μείγμα λιπασμάτων είναι κατάλληλο για τα φυτά σας ή όχι. Τα φυτά έχουν 16 θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να είναι υγιή. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα λιπάσματα. Τα τρία πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά είναι το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο. Όταν κοιτάζετε το μπροστινό μέρος ενός δοχείου λιπάσματος, θα δείτε τρεις αριθμούς, χωρισμένους με παύλες.

Για παράδειγμα, η σακούλα FoxFarm Happy Frog® Tomato & Vegetable Fertilizer έχει αυτούς τους αριθμούς στο μπροστινό μέρος- 5-7-3. Αυτοί οι αριθμοί σάς ενημερώνουν ότι το ποσοστό του λιπάσματος είναι άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Ο πρώτος αριθμός είναι άζωτο (N), ο δεύτερος αντιπροσωπεύει φώσφορο (P) και ο τρίτος αντιπροσωπεύει κάλιο (K). Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται συνήθως ως τιμή NPK. Το άζωτο είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τα περισσότερα φυτά επειδή χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες. Το άζωτο βοηθά ιδιαίτερα στην προώθηση της ανάπτυξης των φύλλων, αν και εμπλέκεται με πολλά άλλα μέρη της ανάπτυξης των φυτών. Ο φώσφορος είναι σημαντικός για την υγιή παραγωγή λουλουδιών και την ανάπτυξη των ριζών. Το κάλιο βοηθά σε πολλές λειτουργίες των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης ασθενειών ή παρασίτων και της διατήρησης της υγείας κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΗΠΟΥ

Τώρα που γνωρίζετε λίγα πράγματα για τα λιπάσματα και τα θρεπτικά συστατικά σε αυτά, πώς επιλέγετε ένα καλό λίπασμα για τα φυτά σας; Ξεκινήστε με το να σκέφτεστε το είδος των φυτών που έχετε.

λίπασμα στο χέρι

Κάντε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

Έχουν τα φυτά μου ελλείψεις που μπορώ να εντοπίσω; (Τα σημάδια των ελλείψεων περιλαμβάνουν αργή ανάπτυξη, χαμένα φρούτα ή άνθη, αποχρωματισμένα φύλλα κ.λπ.)

Θα παράγουν άνθη τα φυτά μου;

Καλλιεργείτε φυλλώδη λαχανικά;

Τα λαχανικά σας παράγουν άνθη και καρπούς;

Καλλιεργείτε ριζώδη λαχανικά;

Τα λουλούδια σας έχουν βολβό;

Καλλιεργείτε βιολογικά;

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αγοράσετε ένα γενικό λίπασμα, όπως το Miracle Gro, και να το εφαρμόσετε σε όλα τα φυτά σας. Ωστόσο, θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα εάν αγοράσετε μερικά εξατομικευμένα λιπάσματα για χρήση με διαφορετικά φυτά αντί για ένα λίπασμα ευρέος φάσματος. Εάν καλλιεργείτε βιολογικά, θα έχετε εξίσου πολλές επιλογές για οργανικά λιπάσματα όσες θα έχετε και για συνθετικά λιπάσματα. Απλώς επιλέξτε ένα λίπασμα που είναι βιολογικό και κατάλληλο για τα φυτά σας.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΥΤΑ

Τα περισσότερα καλοκαιρινά φυτά λαχανικών πρέπει να γονιμοποιούνται με τρόπο που θα προάγει την υγιή ανάπτυξη των φύλλων, ενώ θα υποστηρίζει επίσης την υγιή άνθηση και την ανάπτυξη των καρπών. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, θα μπορούσατε να καταλήξετε με ένα πλούσιο, όμορφο φυτό ντομάτας που δεν παράγει ντομάτες ή ένα φυτό αγγουριού που παράγει περισσότερα αγγούρια από τα λίγα φύλλα που μπορεί να υποστηρίξει.

Το λίπασμα Espoma Organic® Garden-tone® Herb & Vegetable Food είναι τέλειο για την καλλιέργεια υγιών φυτών λαχανικών. Η τιμή NPK αυτού του λιπάσματος είναι 3-4-4. Το άζωτο 3% θα βοηθήσει τα φυτά λαχανικών και βοτάνων σας να αναπτύξουν υγιή φύλλα και να υποστηρίξουν ένα γενικά ζωηρό φυτό. Το 4% φώσφορο θα βοηθήσει στην προώθηση υγιών ανθοφοριών, που οδηγεί σε υγιή φρούτα. Το 4% κάλιο βοηθά στο να διατηρείται το φυτό σας υγιές, ανεξάρτητα από το είδος των πιέσεων που μπορεί να έχει.

τόνος κήπου

Αυτό το λίπασμα έχει μερικά πρόσθετα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα φυτά σας δυνατά. Το Espoma Organic® Garden-tone® Herb & Vegetable Food περιέχει επίσης ασβέστιο. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της σήψης των ανθέων, που είναι ένα κοινό πρόβλημα με πολλά λαχανικά, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και το σκουός. Θα βρείτε επίσης μαγνήσιο και θείο σε αυτό το λίπασμα, δύο ακόμη σημαντικά θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστούν τα φυτά λαχανικών.

Τέλος, αυτό το λίπασμα περιέχει ευεργετικά μικρόβια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του φυτού σας. Αυτό το μείγμα λιπασμάτων αναπτύχθηκε αρχικά για επαγγελματίες κηπουρούς αλλά τώρα είναι διαθέσιμο για όλους τους κηπουρούς. Α, και είπαμε ότι και αυτό είναι οργανικό λίπασμα;

Για εδάφη που επεξεργάζονται σκληρά φυτά λαχανικών, συνιστούμε να δώσετε μια επιπλέον ώθηση σε θρεπτικά συστατικά με το FoxFarm Happy Frog® Tomato & Vegetable Fertilizer. Αυτό το μείγμα λιπασμάτων είναι παρόμοιο με το μείγμα Espoma Organic Garden-tone Herb & Vegetable Food, αλλά με υψηλότερες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών. Η τιμή NPK του λιπάσματος FoxFarm είναι 5-7-3. Υπάρχει επιπλέον άζωτο και φώσφορος για να δώσετε στα λαχανικά σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να καλλιεργήσουν τόνους λαχανικών. Υπάρχει επίσης αρκετό κάλιο για να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή. Αυτή είναι επίσης μια βιολογική επιλογή με ευεργετικά μικρόβια του εδάφους.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Οι ντομάτες είναι το πιο συχνά καλλιεργούμενο φυτό λαχανικών. Μπορείτε να βρείτε λιπάσματα ειδικά για την καλλιέργεια τομάτας, τα οποία μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την απόδοση των καλλιεργειών σας. Προσφέρουμε τρεις εκπληκτικές επιλογές για λιπάσματα τομάτας. Η πρώτη επιλογή είναι το Tomato Fertilizer Spikes.

Αυτός είναι μακράν ο ευκολότερος τρόπος για να γονιμοποιήσετε τις ντομάτες σας. Απλώς κολλήστε την ακίδα στο χώμα κοντά στο φυτό και αφήστε το να κάνει τα υπόλοιπα! Η τιμή NPK αυτού του λιπάσματος είναι 8-24-8, επομένως είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά για να παράγει υψηλές αποδόσεις.

ντομάτα

Εάν θέλετε να γονιμοποιήσετε αργά τα φυτά της τομάτας σας και προτιμάτε να παρακολουθείτε πιο προσεκτικά την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τους, τότε ρίξτε μια ματιά στο Espoma Organic® Tomato-tone® Tomato & Vegetable Food. Αυτό το μείγμα λιπασμάτων έχει χαμηλότερη αναλογία NPK 3-4-6, επομένως δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το κάψιμο των ριζών σας. Περιέχει επίσης ευεργετικά μικρόβια του εδάφους. Ψάχνετε για υγρή επιλογή; Δείτε το Espoma Organic® Tomato & Vegetable Food.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ?

Τα ανθοφόρα φυτά που δεν παράγουν φρούτα και λαχανικά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά που στοχεύουν στην υγιή ανάπτυξη της ανθοφορίας. Θα δείτε διαφορά στην ποιότητα και την εμφάνιση της ανθοφορίας όταν γονιμοποιήσετε τα φυτά σας ειδικά για ανθοφορία. Το Park Seed έχει πολλές επιλογές για ποιοτικά λιπάσματα για ανθοφόρα φυτά. Επιλέξτε την καλύτερη επιλογή με βάση τον τύπο των ανθοφόρων φυτών που καλλιεργείτε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

λίπασμα τριαντάφυλλου

Τα τριαντάφυλλα είναι μερικά από τα πιο συχνά καλλιεργούμενα ανθοφόρα φυτά. Τα τριαντάφυλλα παράγουν εκπληκτικές ανθοφορίες όλο το καλοκαίρι. Το Jackson & Perkins® Dynamite™ Select Rose Fertilizer έχει τιμή NPK 14-5-10. Οι υψηλότερες τιμές αζώτου και καλίου ενθαρρύνουν τη μέγιστη ανάπτυξη και ανάπτυξη της ανθοφορίας.

Αυτό το εξειδικευμένο μείγμα λιπασμάτων περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην υποστήριξη του σχηματισμού τριαντάφυλλων όπως ασβέστιο 1%, μαγνήσιο 2,75%, θείο 4,56%, σίδηρος 1%, μαγγάνιο 0,80% και ψευδάργυρος 0,06%. Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε τριαντάφυλλα και να τα προστατέψετε από παράσιτα όπως αφίδες, ιαπωνικά σκαθάρια, θρίπες και τρύπες, τότε επιλέξτε ένα λίπασμα που θα ταΐσει τα τριαντάφυλλά σας και θα κρατήσει μακριά τα παράσιτα. Το Bonide Systemic Rose & Flower Care κάνει και τα δύο.

Αυτό το μείγμα λιπασμάτων τροφοδοτεί τα τριαντάφυλλά σας για μέγιστη άνθηση με τιμή NPK 8-12-4. Περιέχει επίσης ένα εντομοκτόνο 0,22% imidachloprid, μια επαναστατική ένωση που απορροφάται από τις ρίζες των φυτών με τα θρεπτικά συστατικά και προστατεύει το φυτό από μέσα προς τα έξω για εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των πάντων, από τις ρίζες μέχρι τους νέους βλαστούς ανάπτυξης.

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΒΟΛΒΟΥ

Τα λουλούδια που αναπτύσσονται από βολβό έχουν μοναδικές διατροφικές ανάγκες. Χρειάζονται θρεπτικά συστατικά που θα υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη της ανθοφορίας και την ανάπτυξη των ριζών ταυτόχρονα. Δεδομένου ότι το φυτό εξαρτάται τόσο από τη μοναδική δομή της ρίζας σε αυτά τα φυτά, είναι σημαντικό να γονιμοποιήσετε προσεκτικά το φυτό για να αποτρέψετε το κάψιμο των ριζών.

τόνος λαμπτήρα

Το κάψιμο της ρίζας σε ένα βολβώδες φυτό μπορεί να σκοτώσει το φυτό, εμποδίζοντάς το να επανέλθει χρόνο με το χρόνο. Το Espoma Organic® Bulb-tone® Bulb and Flower Food έχει τιμή NPK 3-5-3, έτσι ώστε να μπορείτε να γονιμοποιήσετε τα ευαίσθητα λουλούδια των βολβών σας χωρίς να ανησυχείτε για την καύση του βολβού.

Όπως και τα άλλα μείγματα λιπασμάτων Espoma, αυτό το μείγμα περιέχει ευεργετικά μικρόβια του εδάφους που βοηθούν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς φυτού.

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Shelby DeVore, τον ιδρυτή της Farminence. Η Shelby είναι ένας παθιασμένος κηπουρός με 20+ χρόνια εμπειρίας στην κηπουρική και την καλλιέργεια τροφίμων στο σπίτι. Αυτή τη στιγμή ζει στο Δυτικό Τενεσί σε ένα οικόπεδο 14 στρεμμάτων με τον σύζυγό της, τα τρία της παιδιά και πάρα πολλά ζώα για να απαριθμήσω.

Schreibe einen Kommentar