Χρειάζονται υποστήριξη τα φυτά τομάτας;

2
ντομάτες σε αμπέλι

Οι ντομάτες είναι ένα από τα πιο συχνά καλλιεργούμενα φυτά λαχανικών. Στην πραγματικότητα, πολλοί κηπουροί έχουν μετατρέψει την καλλιέργεια λαχανικών σε επιστήμη. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τα φυτά και τους σπόρους τομάτας και τις βέλτιστες πρακτικές για να προετοιμαστεί ο αρχάριος καλλιεργητής να ξεκινήσει την καλλιέργεια.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε διαβάσει για το αν πρέπει ή όχι να κλαδέψετε φυτά τομάτας ή αν πρέπει να καλλιεργήσετε ντομάτες κειμήλιο ή υβριδικές ντομάτες. Οι πιθανότητες είναι ότι όταν αποφασίζετε πώς να μεγαλώσετε τα φυτά σας, αυτά τα πράγματα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

Κάποια άλλα θέματα όμως, δεν είναι τόσο προσωπική προτίμηση. Μπορεί επίσης να γνωρίζετε ότι τα φυτά ντομάτας υποφέρουν συνήθως από σήψη από τα άκρα των ανθέων και χρειάζονται πρόσθετη φροντίδα για να το αποτρέψετε. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε τη σήψη των άκρων των ανθέων είναι να διασφαλίσετε ότι τα φυτά της ντομάτας σας λαμβάνουν άφθονο ασβέστιο. Δεν έχει σημασία πώς το παρέχεις, αρκεί να το παρέχεις.

Ένα άλλο θέμα που εμφανίζεται συχνά στις συζητήσεις για τομάτας είναι πώς να υποστηρίξουμε τα φυτά τομάτας (και αν χρειάζονται ακόμη υποστήριξη). Είναι ένα θέμα που είναι θέμα προσωπικής προτίμησης ή είναι κάτι που πρέπει να γίνει; Ας μιλήσουμε για αυτό λίγο περισσότερο.

ΕΙΔΗ ΦΥΤΩΝ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Είναι σημαντικό να καταλάβετε πρώτα από όλα ότι υπάρχουν πολλά είδη φυτών τομάτας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάπου μεταξύ 7.000-10.000 ποικιλίες ντομάτας που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να αποφασίσουμε εάν τα φυτά ντομάτας χρειάζονται υποστήριξη ή όχι, πρέπει να μιλήσουμε για το φυτό ντομάτας και πώς μεγαλώνει.

Υπάρχουν δύο βασικά μοτίβα ανάπτυξης που μπορούν να έχουν τα φυτά τομάτας. Μερικά φυτά τομάτας μεγαλώνουν σαν αμπέλι ενώ άλλα μεγαλώνουν περισσότερο σαν θάμνος. Έχετε δει ποτέ μέσα σε ένα θερμοκήπιο ντομάτας; Τα θερμοκήπια τομάτας χρησιμοποιούν ένα σύστημα υποστήριξης που ονομάζεται σύστημα «άπαχο και χαμηλότερο». Αυτό το σύστημα υποστήριξης έχει σχεδιαστεί για τις ντομάτες που καλλιεργούνται συνήθως σε θερμοκήπιο. Αυτές οι ποικιλίες τομάτας μπορούν να παράγουν αμπέλια μήκους έως και 30 πόδια.

ώριμες ντομάτες

Στο σύστημα «άπαχο και χαμηλότερο», τα φυτά μεγαλώνουν προς την οροφή και σταδιακά κλίνονται και κατεβαίνουν στο έδαφος καθώς μεγαλώνει το φυτό. Αυτό λειτουργεί επειδή μόνο το πάνω μέρος ενός φυτού ντομάτας παράγει ντομάτες. Χαμηλώνοντας το κάτω μέρος του φυτού στο έδαφος, οι εργαζόμενοι μπορούν ακόμα να φτάσουν και να μαζέψουν τις ντομάτες στην κορυφή του φυτού.

Με αυτά τα λόγια, πιθανότατα δεν πρόκειται να καλλιεργήσετε φυτό ντομάτας 30′ στον κήπο σας. Αυτές οι ποικιλίες τομάτας είναι συνήθως πιο δύσκολο να βρεθούν επειδή εκτρέφονται ειδικά για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο. Υπάρχουν όμως πολλές ποικιλίες ντομάτας που θα παράγουν αμπέλι.

Πολλά ντοματίνια θα παράγουν ένα αμπέλι. Οι ντομάτες οινοποίησης δεν έχουν μίσχο που να είναι αρκετά δυνατό για να υποστηρίξει ολόκληρο το φυτό. Αυτές οι ντομάτες συχνά γίνονται πολύ βαριές, ακόμη και χωρίς να έχουν φρούτα. Εάν δεν υποστηρίζονται, μπορεί να πέσουν, σπάζοντας το στέλεχος. Όταν συμβεί αυτό, το φυτό μπορεί να σταματήσει να παράγει ντομάτες επειδή το πάνω μέρος του φυτού μπορεί να αποκοπεί από το κάτω μέρος. Και να θυμάστε, το πάνω μέρος του φυτού είναι όπου παράγονται οι ντομάτες.

οπωρώνα θερμοκήπιο

Τα φυτά ντομάτας οινοποίησης βρίσκονται στο ένα άκρο του φάσματος. Τα φυτά τομάτας τύπου Bush βρίσκονται στο άλλο άκρο. Αυτά τα φυτά τομάτας έχουν συνήθως ένα παχύτερο κεντρικό στέλεχος που μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το φυτό όρθιο καλύτερα. Οι ντομάτες αίθριου θεωρούνται φυτά ντομάτας. Τα φυτά ντομάτας τύπου Bush είναι πιο κοντά και φαίνονται πιο πλούσια και γεμάτα από τις ντομάτες οινοποίησης.

Ένας άλλος τρόπος για να εξετάσετε τα μοτίβα ανάπτυξης των φυτών τομάτας είναι η καθορισμένη έναντι της απροσδιόριστης. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται σχετικά με αυτήν την έννοια, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό.

Τα καθορισμένα φυτά ντομάτας θα αυξηθούν σε ένα ορισμένο ύψος και θα παράγουν μια συγκεκριμένη ποσότητα τομάτας και μετά θα πεθάνουν ξανά. Αυτές οι ντομάτες εκτράφηκαν για να έχουν πιο προβλέψιμες σοδειές για τους εμπορικούς καλλιεργητές. Οι απροσδιόριστες ντομάτες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν ντομάτες όσο οι συνθήκες είναι ιδανικές.

Ένα παράδειγμα καθορισμένου φυτού είναι η υβριδική ντομάτα Parks Celebrity. Το Parks Whopper είναι ένα παράδειγμα απροσδιόριστου φυτού ντομάτας. Τα καθορισμένα φυτά τομάτας θα έχουν προκαθορισμένο μέγεθος, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο στήριγμα για το φυτό σας. Τα απροσδιόριστα φυτά τομάτας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, επομένως θα θελήσετε να τους παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΑ ΦΥΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ;

ντομάτες διασημοτήτων

Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι. Σχεδόν όλα τα φυτά τομάτας θα χρειαστούν κάποιο είδος υποστήριξης. Ωστόσο, το είδος της υποστήριξης που παρέχετε είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Εξαρτάται επίσης από το συνολικό μοτίβο ανάπτυξης του φυτού.

Τα φυτά ντομάτας που αμπελώνουν θα χρειαστούν όση υποστήριξη μπορείτε να τους δώσετε για να μην σπάσουν. Τα φυτά τομάτας θα χρειαστούν επίσης υποστήριξη, ειδικά όταν φορτωθούν με βαρύ καρπό. Ακόμη και τα φυτά ντομάτας που έχουν μίσχους με διάμετρο μερικές ίντσες μπορεί να σπάσουν όταν φορτωθούν με ντομάτες.

Η παροχή υποστήριξης στις ντομάτες θα κρατήσει τα φυτά σας όρθια και θα βοηθήσει στην αποφυγή σπασίματος.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τα φυτά τομάτας είναι με το Parks Wire Tomato Pen. Τα κλουβιά τομάτας που βλέπετε σε πολλά φυτώρια δεν είναι ιδανικά. Αυτά τα συρμάτινα κλουβιά σε σχήμα χωνιού είναι πιο στενά στο κάτω μέρος, καθιστώντας δύσκολη την τοποθέτηση τους γύρω από τα φυτά σας.

Είναι επίσης συνήθως αδύναμα και είναι πολύ κοντά για ώριμα φυτά. Τα φυτά ντομάτας σας θα χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη καθώς μεγαλώνουν, επομένως θα θέλετε να τους παρέχετε μια υποστήριξη που θα συνεχίσει να τα βοηθά μόλις γίνουν μεγάλα.

κλουβί ντομάτας

Το στυλό Parks Wire Tomato Pen είναι κατασκευασμένο από στιβαρό γαλβανισμένο σύρμα. Αυτά τα στυλό ντομάτας δεν έχουν σχήμα χωνιού. έχουν το ίδιο μέγεθος στο κάτω μέρος με το πάνω μέρος. Αυτό βοηθά στην αύξηση της ροής του αέρα γύρω από το φυτό και δεν περιορίζει την ανάπτυξη χαμηλότερων φυτών. Καθιστά επίσης πολύ πιο εύκολο να τοποθετήσετε το στυλό γύρω από το φυτό.

Ένα από τα πιο κοινά παράπονα σχετικά με τα κλουβιά ντομάτας είναι ότι ο μικρότερος πάτος που παρατηρείται συνήθως στα κλουβιά ντομάτας είναι ότι το φυτό ντομάτας καταλήγει με σπασμένους μίσχους όταν βάζετε το κλουβί γύρω του. Με το Parks Wire Tomato Pen, το κάτω μέρος είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για σπασμένα στελέχη επειδή υπάρχει άφθονο χώρο στο κάτω μέρος του στυλό.

Το να βάλετε το στυλό ντομάτας στα φυτά της ντομάτας σας είναι παιχνιδάκι. Απλώς ξεδιπλώστε το κλουβί και κολλήστε το στο χώμα, γύρω από το φυτό ντομάτας σας με υποστήριξη. Το στυλό ντομάτας μεγέθους 48″ είναι τέλειο για κάθε φυτό ντομάτας, είτε πρόκειται για θάμνο είτε για ντομάτα.

Όσο πιο νωρίς στη ζωή του φυτού ντομάτας μπορείτε να βάλετε το στυλό της ντομάτας γύρω τους, τόσο πιο εύκολο θα είναι. Είναι πολύ πιο εύκολο να τοποθετήσετε ένα στυλό γύρω από ένα μικρό φυτό παρά ένα μεγαλύτερο φυτό. Όταν το φυτό ντομάτας μεγαλώσει, μπορεί να είναι δύσκολο να το δουλέψετε στο κάτω μέρος του στυλό χωρίς να σπάσετε τα στελέχη. Εάν βάλετε το στυλό ντομάτας νωρίς, θα μπορείτε να το κάνετε γρήγορα και εύκολα μόνοι σας. Περιμένετε πολύ και γίνεται έργο δύο ατόμων.

Ένα άλλο ωραίο πράγμα με τα Parks Tomato Pens είναι ότι διπλώνουν. Όταν τελειώσετε με αυτά για το έτος, απλώς διπλώστε τα για να διευκολύνετε την αποθήκευση τους. Όχι άλλοι πύργοι από μπερδεμένα κλουβιά ντομάτας!

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Shelby DeVore, τον ιδρυτή της Farminence. Η Shelby είναι ένας παθιασμένος κηπουρός με 20+ χρόνια εμπειρίας στην κηπουρική και την καλλιέργεια τροφίμων στο σπίτι. Αυτή τη στιγμή ζει στο Δυτικό Τενεσί σε ένα οικόπεδο 14 στρεμμάτων με τον σύζυγό της, τα τρία της παιδιά και πάρα πολλά ζώα για να απαριθμήσω.

Schreibe einen Kommentar